Λάτκες πατάτες με τυριά, σοταρισμένο σπανάκι, καπνιστό χοιρομέρι και μαριναρισμένα τοματίνια

Μια συνταγή από τον Αλέξανδρο Παπανδρέου

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρόνος τηγανίσματος: 12 λεπτά

Για 4 άτομα

 

Υλικά

400 γραμμάρια πατάτες καθαρισμένες

4 κουταλιές ελαιόλαδο

4 κουταλιά βούτυρο Lurpak

1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

120 γραμμάρια σκληρό τυρί Δανίας Arla τριμμένο

120 γραμμάρια ρεγκάτο Arla τριμμένο

20 τοματίνια κομμένα στα 4

2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

3 κουταλιές φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη

40 ml ελαιόλαδο

200 γραμμάρια σπανάκι καθαρισμένο

2 κουταλιές ελαιόλαδο

½ σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

6 φέτες καπνιστό χοιρομέρι

Αλάτι                         

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Εκτέλεση

Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε το καπνιστό χοιρομέρι σε λεπτές μακρόστενες λωρίδες.

Σε ένα μικρό μπολ τοποθετείτε το σκληρό τυρί Δανίας και το ρεγκάτο και ανακατεύετε καλά.

Σε ένα άλλο μικρό τοποθετείτε τα κομμένα τοματίνια μαζί με τα φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, την φρέσκια ρίγανη, τα 40 ml ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε καλά.

Για το σπανάκι τοποθετείτε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο.

Σοτάρετε το σπανάκι μαζί με το ψιλοκομμένο σκόρδο μέχρι να μαραθεί, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Καθαρίζετε τις πατάτες και στο χοντρό μέρος ενός τρίφτη τις τρίβετε και τις τοποθετείτε σε ένα μπολ.

Στο ίδιο μπολ προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι  και ανακατεύετε.

Χωρίζετε το μείγμα σε 4 ίσα μέρη.

Τοποθετείτε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και ζεσταίνετε την 1 κουταλιά ελαιόλαδο

Τηγανίζετε τις πατάτες σε δυνατή φωτιά για 1 λεπτό και μετά σε μέτρια για άλλα 5 λεπτά από κάθε πλευρά.

Πριν γυρίσετε για τελευταία φορά τις πατάτες τοποθετείτε 1 κουταλιά βούτυρο από πάνω και μετά τις γυρνάτε.

Μόλις τις γυρίσετε τοποθετείτε από πάνω λίγο από το μείγμα των τυριών, συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 1-2 λεπτά και αποσύρετε από το τηγάνι.

Τοποθετείτε πάνω στα τυριά λίγο σοταρισμένο σπανάκι, λίγο καπνιστό χοιρομέρι και από πάνω λίγα ψιλοκομμένα τοματίνια και σερβίρετε.