Μια συνταγή της Ιωάννας Σταμούλου

Αλμυρό τσιζκέικ με γλασαρισμένα ντοματίνια και βασιλικό

Υλικά

Για τη Βάση

  • 8 Παξιμάδια κριθαρένια
  • 2 κομμάτια ντομάτα
  • 30 γρ. βούτυρο Lurpak® λιωμένο
  • Λίγη ρίγανη ξερή
  • Λίγο νερό

Για την κρέμα τυριού

  • 400 γρ. Arla® Φρέσκο τυρί κρέμα
  • 200 γρ. τυρί φέτα, πατημένη με το πιρούνι
  • 1 μικρό ματσάκι δυόσμο και βασιλικό (μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα)
  • Λίγο πιπέρι
  • Λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Για την επικάλυψη

  • 16-20 ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • 1 μικρό κρεμμύδι σε φέτες
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Λίγο πετιμέζι (σύκου, κατα προτίμηση)
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Λίγο βασιλικό ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Κόβετε τα παξιμαδάκια σε μικρότερα κομμάτια και τα κάνετε σκόνη στο multi. Προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο, τη ρίγανη, την ντομάτα, 1 κουταλιά παγωμένο νερό και χτυπάτε λίγο ακόμα να βραχεί το μίγμα.

Τοποθετείτε ένα τσέρκι διαμ. 21εκ. μέσα σε πυρίμαχο πιάτο και ρίχνετε μέσα το μίγμα του παξιμαδιού. Το πιέζετε καλά με την ανάποδη ενός κουταλιού και το ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 15΄. Αφήνετε να κρυώσει.

Χτυπάτε το φρέσκο τυρί κρέμα με τη φέτα, τα ψιλοκομμένα μυρωδικά το ελαιόλαδο και το πιπέρι να ομογενοποιηθούν και απλώνετε πάνω από τη βάση του παξιμαδιού.

Βάζετε το κρεμμύδι με ελάχιστο νερό στο τηγάνι να μαλακώσει. Όταν πιει όλο το νερό προσθέτετε το ελαιόλαδο και τα ντοματίνια. Αλατίζετε και σοτάρετε για 3 λεπτά, κουνώντας συχνά το τηγάνι. Στο τέλος ρίχνετε το πετιμέζι, ανακατεύετε και τραβάτε από τη φωτιά.

Αφήνετε τα γλασαρισμένα ντοματίνια να κρυώσουν. Όταν θέλετε να σερβίρετε, ξεφορμάρετε το τσιζκέικ και διακοσμείτε με τα ντοματίνια και λίγο ψιλοκομμένο βασιλικό.