Χοιρινός λαιμός γεμιστός με χοιρινό καπνιστό μπούτι, cheddar και μαύρες σταφίδες σιγοψημένος με κουμανταρία

Μια συνταγή από τον Αλέξανδρο Παπανδρέου

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά

Χρόνος ψησίματος: 2½-3 ώρες

Για 6 άτομα 

 

Υλικά 

 

1 χοιρινό λαιμό χωρίς κόκκαλο (περίπου 2 κιλά)

4 φέτες χοιρινό καπνιστό μπούτι

250 γραμμάρια cheddar Arla® κομμένο σε μπαστούνια

150 γραμμάρια μαύρες σταφίδες

150 γραμμάρια κόκκινο κρασί

4 κουταλιές ελαιόλαδο

1 κουταλιά βούτυρο Lurpak®

1 κουταλιά αλεύρι

375 ml κουμανταρία

400 ml ζωμό μοσχάρι

2 κουταλιές βούτυρο 

4 καρότα κομμένα σε διαγώνιες φέτες

12 κρεμμυδάκια στιφάδου

Αλάτι 

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Εκτέλεση 

 

Τοποθετείτε το κόκκινο κρασί σε ένα μικρό μπρίκι σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί, προσθέτετε μέσα τις μαύρες σταφίδες για 2-3 λεπτά να μουλιάσουν και όταν είναι έτοιμες τις σουρώνετε.

Ζητήστε από τον κρεοπώλη σας να σας ανοίξει τον χοιρινό λαιμό έτσι ώστε να μπορείτε να το γεμίσετε.

Τοποθετείτε τον χοιρινό λαιμό πάνω σε ένα ξύλο κοπής, το ανοίγετε και πασπαλίζετε καλά με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Απλώνετε μέσα στο χοιρινό λαιμό τις φέτες χοιρινό καπνιστό μπούτι, τοποθετείτε τα μπαστουνάκια cheddar Arla® μαζί με τις μαύρες σταφίδες και τυλίγετε σε ρολό.

Με ένα μαγειρικό σπάγκο δένετε τον χοιρινό λαιμό σε ένα 5-6 σημεία, δίνοντας μεγάλη προσοχή στο δέσιμο έτσι ώστε να μην βγει η γέμιση κατά το ψήσιμο. 

Τοποθετείτε μία γάστρα σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το ελαιόλαδο.

Σοτάρετε τα κρεμμυδάκια στιφάδου μαζί με τα καρότα για 2-3 λεπτά, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα αποσύρετε σε ένα μπολ.

Θωρακίζετε τον χοιρινό λαιμό καλά από όλες τις πλευρές, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, να πάρει καλό χρώμα από όλες τις πλευρές.

Προσθέτετε το βούτυρο Lurpak®, πασπαλίζετε με το αλεύρι και ανακατεύετε καλά μέχρι να μην φαίνετε πλέον το αλεύρι.

Σβήνετε με την κουμανταρία, προσθέτετε το ζωμό μοσχάρι μαζί με τα καρότα και τα κρεμμυδάκια στιφάδου και τοποθετείτε την γάστρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο κελσίου για περίπου 3 ώρες.

Ελέγχετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα αν χρειάζεται συμπλήρωμα σε υγρά και ‘βρέχετε’ τον χοιρινό λαιμό με την σάλτσα της γάστρας.