Μπες σε έναν κόσμο γεμάτο αρώματα και γεύση με αυτό το υπέροχα αφράτο και πλούσιο σε υφή κέικ καρότου με τζίντζερ, κανέλα και καρδάμωμο. Η κρεμώδης επικάλυψη και τα τραγανά φυστίκια Αιγίνης το απογειώνουν. Ιδανικό για κάθε περίσταση, είτε είναι για καφέ είτε για γλυκό μετά το φαγητό.
Υλικά (για 20 κομμάτια)
Για το κέικ:
- 300 γρ. καρότα
- 100 ml μαύρη ζάχαρη (ή ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο)
- 2 κ.σ. κανέλα σε σκόνη
- 2 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
- 1 κ.γ. σπόροι καρδάμωμου (κοπανισμένοι)
- 5 αυγά
- 400 ml ζάχαρη
- 250 ml ηλιέλαιο
- 600 ml αλεύρι (περίπου 330-350 γρ.)
- 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
- ½ κ.γ. βανίλια σε σκόνη ή εκχύλισμα
Για την επικάλυψη:
- 100 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 300 γρ. τυρί κρέμα
- 300 ml άχνη ζάχαρη
Για το σερβίρισμα:
- 100 ml φυστίκια Αιγίνης, χοντροκομμένα
Εκτέλεση
Για το κέικ
- Προθέρμανε τον φούρνο στους 175°C (στις αντιστάσεις).
- Στρώσε ένα ταψί περίπου 30x40 εκ. με λαδόκολλα.
- Καθάρισε και τρίψε τα καρότα στον ψιλό τρίφτη. Ανακάτεψε τα με τη μαύρη ζάχαρη, την κανέλα, το τζίντζερ και το καρδάμωμο.
- Χτύπα τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Πρόσθεσε μέσα το μείγμα με τα καρότα και το λάδι.
- Σε ξεχωριστό μπολ, ανακάτεψε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια. Ρίξ’ το στο μείγμα και ανακάτεψε καλά.
- Άπλωσε το μείγμα στο ταψί και ψήσε στη μεσαία σχάρα για 40-45 λεπτά, μέχρι να ψηθεί καλά (δοκίμασε με μαχαίρι ή οδοντογλυφίδα).
- Άφησέ το να κρυώσει εντελώς πριν το γλασάρεις.
Για την επικάλυψη
- Χτύπα το βούτυρο με το τυρί κρέμα μέχρι να γίνουν απαλά και κρεμώδη.
- Κοσκινισε μέσα την άχνη ζάχαρη και συνέχισε το χτύπημα μέχρι να γίνει λείο το μείγμα. Αν σου φανεί σβολιασμένο, απλώς συνέχισε το χτύπημα μέχρι να γίνει ομοιογενές.
Για το σερβίρισμα
- Άπλωσε την επικάλυψη πάνω στο κρύο πλέον κέικ.
- Πασπάλισε με τα ψιλοκομμένα φιστίκια και κόψε σε 20 κομμάτια.
Καλή απόλαυση!