Μικρά, λαχταριστά και τέλεια για τα παιδιά! Μια νόστιμη σος με μυρωδικά (crème fraîche) απογειώνει τη γεύση.
Υλικά
Για τα μίνι μπέργκερ
- ½ κ.γ. αλάτι
- 300 γρ. κιμάς
- Μια πρέζα μαύρο πιπέρι
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 1 κ.σ. νερό
- 80 γρ. crème fraîche
- 80 γρ. φέτα
- 80 γρ. λιαστές ντομάτες
- 8 ψωμάκια για μίνι μπέργκερ με σουσάμι (κομμένα στη μέση)
- 1 μαρούλι
- 1 ντομάτα κομμένη σε φέτες
- 1 κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
Για τα ψωμάκια (αν θέλεις να τα φτιάξεις μόνος σου)
- 250 ml γάλα (ημιάπαχο)
- 25 γρ. φρέσκια μαγιά
- 25 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κ.γ. αλάτι
- 60 γρ. αλεύρι σικάλεως
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 αυγό
- 30 γρ. σουσάμι
Εκτέλεση
Βήμα 1
Ανακάτεψε τον κιμά με το αλάτι, το πιπέρι και το νερό. Πλάσε μικρά και πλακέ μπιφτεκάκια. Άλειψε τα ψωμάκια (εσωτερικά) με crème fraîche και βάλε από πάνω λίγα φύλλα μαρουλιού.
Βήμα 2
Τηγάνισε τα μπιφτεκάκια σε λίγο βούτυρο, περίπου 1 λεπτό από κάθε πλευρά. Φτιάξε τα μπέργκερ: βάλε το μπιφτέκι, τη φέτα, λιαστή ντομάτα, φέτα ντομάτας και ροδέλες κρεμμυδιού μέσα στο ψωμάκι.
Βήμα 3 (για τα σπιτικά ψωμάκια)
Ζέστανε το γάλα μέχρι να γίνει χλιαρό (όχι πάνω από 37°C). Βάλε τη μαγιά σε μπολ και ρίξε το γάλα από πάνω. Ανακάτεψε και πρόσθεσε το βούτυρο, το αλάτι και σχεδόν όλο το αλεύρι. Ζύμωσε μέχρι να γίνει ένα απαλό ζυμάρι. Άφησέ το να φουσκώσει για περίπου 30 λεπτά.
Βήμα 4
Προθέρμανε τον φούρνο στους 225°C. Ρίξε λίγο αλεύρι στον πάγκο και χώρισε τη ζύμη σε 16 κομμάτια. Πλάσε τα σε μικρά στρογγυλά ψωμάκια και βάλε τα σε ταψί με λαδόκολλα. Πίεσε τα ελαφρώς από πάνω. Άφησέ τα να ξεκουραστούν για 15 λεπτά. Άλειψέ τα με χτυπημένο αυγό και πασπάλισε με σουσάμι. Ψήσε τα στη μεσαία σχάρα για 8–10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Καλή απόλαυση!